Suveraamat 2018 – Suur laste raamatupidu

Kuuendat aastat korraldas Rapla Keskraamatukogu laste suvelugemise programmi. Viies aasta maakondliku programmina. Eelmisel kolmel aastal  käisime lõpupidu pidamas Märjamaal, Kohilas ja Kehtnas, aga seekord olime ringiga tagasi Rapla Kultuurikeskuses, kuhu üle terve maakonna oli kohale tulnud tubli 200 last. Saal sai otsast ääreni raamatusõpru täis.

Rapla vallas osales suvelugemise programmis kolme suvekuu jooksul 150 last – Raplast, Alust, Hagudist, Juurust ja Kaiust.

Kui võrrelda nüüd veidi selle aasta tulemusi eelmiste aastatega, siis saame ainult rõõmustada. Lugejaid on tulnud juurde ja eriti tore on see, et need lapsed kes olid esimeses klassis 5 aastat tagasi ehk suvelugemise esimesed pääsukesed, loevad siiani väga tublisti. Kõige suurem pakk tagasisidelahti oligi viiendatelt klassidelt.

Nagu kombeks on saanud, alustame suvelugemist 1. juunil ja kestab see 31. augustini. Terve suve jooksevad lapsed raamatukogus ringi nagu sipelgad ja vahetavad raamatuid. Korraga saab ju laenutada vaid 2 raamatut 10-ks päevaks. Raamatukogus on laste stendil ka kõikide programmis olevate raamatute kaanepildid, kuhu lapsed saavad kleepida vastava värviga täppe – kas siis raamat meeldis, või mitte. Pärast on kõigil väga hea vaadata, millised raamatud olid kõige menukamad. Neid ei meeldi – täppe on õnneks ikka väga, väga vähe.

Suurel raamatupeol autasustas iga maakond oma parimaid lugejaid kingitusega ja kõik peole kutsutud lapsed said tänukirja. Rapla valla kõige usinamad lugejad olid:

Raplast-  Luisa Lorelise Bollverk Lasteaed Kelluke, Roosi Tüvist RKK 1A, Toomas  Tammus RKK 1B, Robin Sander Romanov RKK 1A

Emma Tammus RKK 2B, Enriko Paugus RKK 2B, Nele – Ly Järvela RKK 2C, Marta Viikmäe RVK 3C, Mia Lota Sutter RVK 4B, Mairold Verk RKK 4A, Sten Marten Arro RKK 4A, Evaliisa Poola RVK 5A, Kirke Teder RKK 5A, Brit Marii Sinisalu RVK 5B, Frida Kesküla RKK 9A, Elizabeth Tähe Tallinna Muusikakeskkool 9. klass, Marleen Tilga RKK 9A

Hagudist – Harald Aas  3.klass, Gustav Aas  5. klass, Keiti Tasane 6. klass

ja Alust- Keiti Soeson 2. klass, Kaisi Soeson 3. klass, Getter Toome 2. klass

Mis pidu see oleks ilma üllatuste ja tordita? Ei puudunud üllatused ka sellelt peolt. Igal aastal on lapsi käinud rõõmustamas mõni populaarne artist ja sel aastal said selle au endale noor lauljatar Liina Ariadne Pedanik ning kitarril saatis teda Martti Hallik, kes on populaarne youtuuber. Lapsed elasid esinejatele kaasa ja küsimused artistidele ei tahtnud kuidagi otsa saada. Kaua te juba laulate? Mitu aastat te käite? Milline on teie lemmiklaul? Kui vanalt tegite endale youtube kanali? Millal te abiellute?

Et üllatusi ikka jaguks, läks peale noorte muusikute esinemist vool ära. Selgus, et üllatus tekkis kusagil majast väljapool ja millal elektri tagasi saab, ei osanud keegi öelda. Lapsed aga ei kaotanud pead ning kiirelt täitus pime saal sadade mobiilitulukestega. Kindlasti saab see olema hetk, mis jääb lisaks muule tänavusest peost hästi meelde.

Pidu aga jätkus tordi söömisega ning kes soovis, küsisid samal ajal esinejatelt autogramme ning tegi selfisid. Soovisid muidugi kõik! Õnneks täitus varsti saal uuesti valgusega ja viimase esinejana astusid saali otse laste sekka Improteater Ruutu 10 näitlejad. Neli noort naerutasid lapsi nii hoolega, et isegi mõni ema pühkis naerupisaraid. Nagu palju lugenud lastele kohane, haakusid nad teatrirahva pakutud mõtetega kiiresti ja koostöö saaliga oli suurepärane.

Suvelugemine on selleks aastaks läbi, aga lapsed loevad kindlasti edasi. Kooli ajal loomulikult rohkem seda, mida õpetajad nõuavad, aga kindlasti mahub sinna sekka veel palju uut ja huvitavat kirjandust. Rapla valla raamatukogud tänavad lapsi ja ootavad alati lugema!